Je hebt een mooie website waar jij, of je webdesigner, hard aan gewerkt hebt. Maar als je op passende zoekwoorden Googelt zie je je website niet tussen de zoekresultaten verschijnen. Dat is vervelend, want zo schiet je met die mooie website natuurlijk niet veel op. Je wilt dat mensen die jouw service of product nodig hebben jouw website weten te vinden. Er zijn verschillende manieren om hoger te komen in de zoekresultaten van Google. De technieken zijn op te delen in SEO ( Seach engine Optimalization) en SEA ( Search Engine Advertising). Hieronder leg ik uit wat beide inhouden.

SEO-technieken

Bij SEO maak je je website zo optimaal mogelijk vindbaar voor  zoekmachines. Dit doe je door voldoende interessante en relevante informatie op je website te plaatsen en bepaalde technieken te gebruiken. Dit zijn enkele onderdelen van SEO-technieken:

Interessante websitetekst

Het allerbelangrijkste is dat jouw website de bezoeker duidelijke en bruikbare informatie geeft. Zorg dus voor een websitetekst van goede kwaliteit met voldoende informatie. De optimale lengte van een websitetekst is rond de 300 woorden. Jouw website zal gevonden worden op bepaalde zoekwoorden, noem deze daarom in ieder geval in de titel en in kopjes in de tekst.

Interne en externe links

Voeg interne links toe naar andere pagina’s op je website zodat bezoekers makkelijk doorklikken naar een andere webpagina. Ook externe links naar grote websites zijn relevant. Laat de link openen op een nieuw tabblad zodat je de bezoeker van je website niet zomaar kwijt bent.

De juiste titel en meta-tag en tags

Zorg ervoor dat de titel van verschillende pagina’s duidelijk weergeeft waar de pagina over gaat. Noem ook het belangrijkste zoekwoord zo vroeg mogelijk in de titel. Zet dit zoekwoord ook in de meta-tag van de pagina en voeg tags toe aan de pagina.

Afbeeldingen

Afbeeldingen voegen veel waarde toe aan een webpagina, maar let er wel op dat de afbeeldingen van een zo klein mogelijk formaat zijn. Zware bestanden maken je website sloom waardoor deze sneller weg geklikt zal worden. Voeg ook een belangrijke keyword toe aan de naam en de Alt-titel van de afbeelding.

Blogs zijn belangrijk om hoger in Google te komen

Als je een blog bijhoudt als bedrijf blijf je regelmatig nieuwe informatie plaatsen op je website. Dit heeft een heel positief effect op de plaatsing in zoekmachine’s. Ook is het een goede manier om belangrijke zoekwoorden vaker te herhalen.

Verwacht niet 1-2-3 resultaat

Helaas heeft duurt het altijd wel even voordat je hoger in Google komt. Zodra je langzaamaan meer bezoekers krijgt, meer kliks en meer links naar je website zal je steeds hoger in de zoekresultaten komen. Alle bovenstaande opties werken dus goed, maar als je sneller resultaat wilt dan kan je beter kiezen voor SEA.

SEA

Bij SEA betaal je voor een hogere plek in Google. Via Google Adwords maak je een campagne aan waarbij je een budget koppelt aan bepaalde zoekwoorden. Wordt er op het woord gezocht? Dan kom jij bovenaan de (betaalde) zoekresultaten te staan.Voor Google Adwords is het ook belangrijk dat je website SEO-geoptimaliseerd is, want ook hier heb je te maken met concurrentie. Goede analyses helpen je om de concurrentie te verslaan. Je zal ondere andere wekelijks moeten nagaan welke zoekwoorden op dat moment het beste zijn voor jouw website.